Dijital Pazarlama, günümüz de markaların ürün veya hizmet tanımlarında zorunlu bir pazarlama aracı olarak planlama dosyalarında yerini almaktadır. Dijital pazarlama nedir ve dijital pazarlama stratejileri nasıl geliştirilir? Sorusunu yanıtlamadan önce gelin birlikte “neden dijital medya” sorusunu soralım.
Dijital Medya, insanların elektronik ortamda birbirleri ile iletişim kurduğu, etkileşimde bulunduğu platformlara verilen genel bir isimdir. Dijital ortamda 1 ve 0’lardan oluşan ikili kodun ses, video, görsel, grafik, metin gibi içeriklere dönüştürülmek üzere iletilen dijital verinin kaynaktan tüketiciye iletilmesi olarak açıklayabiliriz. Bu tüketim hem dijital medya kullanıcısının bilgi, hem sosyalleşme hem de ihtiyaç karşılaması amacı ile gerçekleşirken, kaynak konumunda ki dijital ortamda ki üreticiler bu tüketime en iyi karşılık verebilecek içeriklerle buluşmayı amaçlamaktadır. Artık günümüzde gelişen teknoloji ile her yaş grubundan, bireysel ya da kitlesel iletişime olanak sağlarken; cihaz olarak cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, akıllı televizyonlar ve billboardlardan etkileşim sağlamaktadır.
Dijital pazarlama da işte bu aşamada geleneksel medyaya göre (tv, radyo, dergi vb.) kullanıcıların eğilimleri doğrultusunda marka iletişimi, ürün-hizmet tanıtımı veya satışı hedefleyerek teknoloji geliştirme ihtiyacı doğurmuştur. Başta Google, Meta, X (eski adı ile twitter), criteo gibi teknoloji firmaları ürün veya hizmet üreticileri ile bunları tüketebilecek kullanıcıları buluşturacak reklam arayüzleri, hedefleme ve sonuç imkanları sunan yazılımlar geliştirmişlerdir.
Dijital medya; bu hedefleme seçeneklerini kullanarak ölçülebilir verilere dayalı ve birim maliyetlerle ücretlendirildiğiniz bir reklam ağıdır. Hedef kitleniz için dinamik olarak değiştirebileceğiniz; video, görsel ve metinlerle ürün ve hizmetlerinizin tanıtımının yapılıp çevrimiçi satışlarınızı arttırmanıza olanak sağlar. Dijital medya reklamlarınızı dilerseniz dönüşüm odaklı dilerseniz de marka algınızın güçlendirmek, özel gün iletişimlerinizi duyurmak veya sosyal medya başta olmak üzere etkileşimlerinizi arttırmayı da hedefleyebilirsiniz.
Dijital Pazarlamanın Geleneksel Pazarlama Araçları ile Farkı Nelerdir?
- Ölçülebilirlik: Geleneksel medyanın haricinde reklamlarınız için harcadığınız her bir liranın karşılığında elde ettiğiniz sonuçları en detayına göre raporlayabilirsiniz. Dijital pazarlamanın başlıca metriklerinden olan tıklama, gösterim, ortalama tıklama başına ödediğiniz tutar, toplam reklam harcamanız, izlenmeleriniz, dönüşümleriniz ve hangi reklamlarınızdan nasıl sonuçlar elde ettiğinize dair hem canlı hem de geçmiş döneme ait raporlara kolaylıkla ulaşabilir, karşılaştırmalarını yapabilirsiniz.
- Maliyet: Geleneksel medya da önceden planlanmış, diğer bir değişle rezervasyon üzerine reklamlarınızı yayınlarsınız. Bu maliyetler yayıncılar tarafından belirlenen maliyetler olurken, dijital pazarlamada maliyet kontrolü size ait olup, hangi reklam modeli için ne kadar harcama yapmak istediğinize siz karar verirsiniz. Genellikle kullanılan tıklama veya gösterimleriniz için ücret ödeyeceğiniz dijital pazarlama çalışmalarınızda elde etmek istediğiniz sonuçlar kadar bütçelerinizi dinamik olarak yönetebilirsiniz.
- Sürdürülebilirlik: Reklam verenler için en iyi sonuçlar satış ve marka pazarlama faaliyetlerinin uygun dönemler için uzun vadeli yapılan çalışmalardan sonucunda elde edilir. Geleneksel medya bütçelerinin günümüzde bağlı olduğu etkenler göz önüne alındığında, dijital pazarlama çalışmaları her zaman daha devamlı çalışmalar olma yolunda tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinin başında maliyet kontrolü gelirken, reklamların hızlı düzenlenebiliyor olması reklam operasyonlarında en büyük kolaylıktır. Özellikle e-ticaret, perakende satış sektörlerinde hızla değişen kampanyalar, iletişimler kolaylık ve hızlı aksiyon alınabilmesi açısında dijital dünyayı tercih etmektedir.
- Reklam yayın planı: Geleneksel medya reklamlarından dilediğiniz zaman reklamlarınızı duraklatıp, yeniden aktif etme kontrolüne sahip olamayabilirsiniz. Ama Dijital pazarlama reklamlarınızın dilediğiniz zaman aktif, dilediğiniz zaman pasif olmasını yönetebiliriz. Reklamlarınızın yayın seçeneklerinde aynı zamanda reklamlarınızın ortalama ne kadar sıklıkla gösterilmesini istediğinize de karar verebilirsiniz.
- Hedefleme detayları ve Marka güvenliği: Geleneksel medya reklamlarınızda, reklamlarınızın kimlere gösterilip, kimlere gösterilmemesini istediğinizi yönetemezsiniz. Fakat dijital pazarlama da reklamlarınızı lokasyon, demografi, eğitim, dil, cihaz, zaman dilimi gibi detaylı hedeflemeler yapmanıza olanak sağlar. Spesifik bir şekilde kullanıcıların internet ayak izlerine göre hedef kitlelerinize ulaşabilirken, aynı zamanda markanız, ürünleriniz veya hizmetiniz ile ilgisi olmayacak kişileri engelleyebilir, reklamlarınızın nerede yayınlanıp, yayınlanmamasına karar verebilirsiniz.
- İletişim Envanteri: Geleneksel medyada, medya envanterine göre en geniş deneyim televizyon reklamlarında elde edilmektedir. Öyle ki yıllardır reklam sektöründe geniş yer bulan tv reklamları, izleyenlere hem işitsel hem de görsel olarak ileti sağlar. Dijital pazarlamada bu yönde kullanıcılara hem görsel, hem işitsel iletişimler sunarken aynı zamanda bazı pazarlama teknikleri ile reklam içi etkileşim elde edebilmektedir. Öyle ki bir oyun uygulamanızın demosunu bir kullanıcılara belirli bi süreliğine deneyerek, oyununuzun tanıtımını yapabilirsiniz!
- Dönüşüm: Geleneksel medyada reklamlarınızda dönüşümlerinizi; zamana, maliyete ve operasyona dayalı analiz etmek güçtür, fakat dijital pazarlama ile dönüşüm elde ettiğiniz araçları, tıklamaları, trafik yolculuğunu tespit edebilir ve reklamlarınıza buna göre kolaylıkla optimize edebilir, stratejiler geliştirebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Stratejilerinizi Nasıl Geliştirirsiniz?
Dijital pazarlamada yatırımlarınızı farklı hedeflerinize göre planlayabilirsiniz. En temelde marka ve hacim olarak bulunduğunuz noktaya nazaran, hangi alanlarda kendinizi geliştirmek istediğiniz önemlidir. Bu geliştirmek istediğiniz alanlara yönelik kullanabileceğiniz birden fazla dijital pazarlama tekniği bulunmaktadır. E-ticaret ile uğraşan bir marka iseniz amaçlarınızdan biri; stoklarınızı bitirmek, bir üründen maksimum gelir elde etmeye odaklanma, sepet değerini arttırmak olabilir. Yada startup döneminde bir proje yönetiyorsanız amacınız; reklamlarınızın maksimum kullanıcıya ulaşması, videolarınızın izlenmesi olabilir. Dijital pazarlamada stratejinizi belirlerken dikkat edilmesi gereken bazı detayların üzerinde durmak gerekirse;
- Planlama: Her bir stratejiniz için özenle hazırlanmış, sezonsallık, dönüşüm hedefi, bütçe, rekabet verilerine ve içerik stratejilerine göre planlamanın yapılması başlıca aşamadır. Doğru ve çok yönlü hazırlanmış bir planlama dijital pazarlamalarınızda direk sonuçlar elde etmenizi sağlarken, aynı zamanda organic olarak büyümenizi de desteklemektedir. Planlama en temelde 2 aşamada ele alınmaktadır.
- Bütçe Planlama : Kullanacağınız reklam modellerine göre ayırabildiğiniz pazaralama bütçeniz ve bu bütçenin zaman dilimlerine göre kullanıl stratejisi.
- İçerik Stratejisi : Video, banner ve metinlerle ulaşabileceğiniz farklı reklam envanterleri üzerine yoğunlaşılmasıdır. Burada birden farklı kurgulara , tasarımlara sahip envanterlerinizi a-b testi ile test edebilir, sonuçlarına göre sonraki dönem içerik stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
- Hedeflerinizi Belirleyin: Belirlediğiniz hedeflerin, dijital pazarlama evreninde karşılık gösteren kpılarınızı öğrenin. Bu kpı ların doğru takibi, değerlendirilmesinin yapılması hedeflerine göre izlediğiniz stratejilerinizin sonuçlarını daha iyi değerlendirmenizi sağlayacaktır. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, online satışa başlaya , offline pazarda bilinen bir markanın sahibisiniz. Hedef kitlenize artık mağazaşar dışında online satış hizmeti verdiğinizi duyurmak istiyorsunuz. E-Ticarete başladığınız için başlıca amacınız satış yapmak olabilir, fakat kullanıcılara “Online satış” iletişimini vurguladığınız dönemde faydalanabileceğiniz video reklamlarınızda amacınız videolarınızın izlenmesi ve web sitenizin trafiğini arttırmak beklemek olurken, başlıca takip etmeniz gereken kpılarınız izlenme (view), izlenme maliyeti (cpv) olacaktır. Tıpkı satış odaklı yönetilen bir reklam çalışmasında hedef satış yapmak ve gelir elde etmek olurken, başlıca kpı göstergeleri tıklama (click), dönüşün(conversion), dönüşüm oranı (CR), yatırım getiriniz (roas,roi) olacaktır.
- Hedef Kitlenizi Belirleyin: Hedef kitleniz tüm online evrende gezinirken doğru platformda, doğru iletişim envanterlerinden faydalanmak önemlidir. Dijital pazarlama araçları ile kullanıcı kitlelerini tüm beklentilerinize göre kitlesel olarak hedefleme gücünüz var. Bu güçten en iyi sonuçları almak ise, hedef kitlenize anlatmak istediğiniz mesaja uygun platformda, uygun banner-video veya metin ile karşılamak marka-ürün algınızın güçlenmesini sağlayacaktır. Burada kullanıcı karşılaştığı içerik ile ortak bir amaç ve temsil ile karşılaşırsa olumlu davranışlar sergilemektedir.
- Sezon Verini Takip Edin: Doğru sezonda başlatılmış bir dijital pazarlama iletişimi, takip eden dönemlerde kullanıcıların reklamlarınıza gösterdiği hassasiyeti olumlu yönde etkilemesine olanak sağlar. Artık günümüzde ücretli ve ücretsiz birçok araçtan geçmiş dönem marka hacimlerinizi, var olduğunuz sektördeki sezon değişikliklerini, hatta rakiplerinizin trendleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sadece sezon verileri değil, aynı zamanda anahtar kelime listelerinizi analiz edebilir, yeni öneriler keşfedebilirsiniz.
- Tamamlayıcı İletişim Dili Kullanın: Hedef kitlenizi tanıyarak başlattığınız dijital pazarlamalarında bütüncül bir yaklaşım sergilemek önemlidir. Kullanıcı deneyimini arttırmak adına organic, sosyal ve offline mecralarda ki içeriklerinizin aynı dinamiklikte olmasına ve birbirini destekleyen tasarımlar, kampanya içeriklerinin olmasına özen gösterin. Burada sosyal medya paylaşımlarınız, influencer işbirlikleriniz, hatta offline etkinliklerinizde de senkronize iletişime özen gösterilmelidir.
- Responsive Tasarımlar Kullanın: Dijital pazarlama araçlarının mobil, bilgisayar, tablet, tv ve bu cihazların çözünürlüklerine dinamik olarak uyum sağlayabilecek creatiflerin kullanılması önemlidir. Böylelikle kullanıcı erişimlerinde içerikleriniz tüm cihaz ve modelleri uyumlu olacak şekilde maksimum erişime ulaşabilecektir.
- Optimizasyonlarınızı Planlayın : Elde ettiğiniz sonuçlara göre eksik yanlarınızı güçlendirmek, kullanıcı deneyimini arttırmak için ücretli ve ücretsiz tüm dijital medya varlıklarınızda düzenli optimizasyonlar planlayın.
- Raporlama: Stratejileriniz sonucu sorularınızı beklentilerinizi belirli gösterge tablolarına oturtmak, düzenli ve profesyonel hazırlanmış bir rapor ile, reklamlarınız sonuçlarını değerlendirmek, sonraki aşamada eksik yada pozitif yönlerinizi keşfetmek önemlidir. Raporlamanın önemli kullanıcıların markanıza olan tepkilerinden, daha teknik yönde analizlerde bulunmanızı sağlerken, reklam yatırımlarınızı en iyi şekilde yönetmenizi sağlar.
Dijital pazarlama oldukça dinamik bir evrendir. Günden güne farklılaştığı, teknolojisini geliştirmesi ile kullanıcı-marka iletişiminin en kuvvetli yaşandığı bir ağdır. Burada hizmet veren reklam sağlayıcılar, reklam verenler için birbirinden yeni güncellemelerle; ipuçları, teklifler, yeni hedefleme modelleri sunmaktadır. Burada ki en sağlıklı sonuç şüphesiz bu alanda profesyonel ajanslarla-kişilerle çalışmaktır. Bu ajanslar yada kişiler ile tamamen marka hedefleriniz doğrultusunda özelleştirilmiş bir hizmet alırsınız. Markanız için koyduğunuz hedeflere ulaşmak adına en gerçekçi adımları atmanız içinde tüm araçlardan faydalanarak önerilere ve uygulamaya dayalı hizmet verir. Markanız, iş geliştirme motivasyonunuz ve büyük e-ticaret hedefleriniz için planlamadan- operasyona, yönetimden- optimizasyona ve raporlama aşamasında markalara zaman, tecrübe ve iş gücü avantajı sağlar.