Günümüz internet dünyasında içerik oluşturan herkesin SEO konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Ancak SEO çalışmaları da oldukça kapsamlı bir konudur. Doğru şekilde yapılan SEO çalışmaları sitenin üst sıralara çıkmasını ve başarı elde etmesini sağlar.
SEO çalışmalarının en önemli ve en temel aşamalarından bir tanesi de heading etiketleri konusudur. HTML başlık etiketleri adıyla da bilinen bu etiketler sıra ile gider ve H1, H2, H3...H6 şeklinde sıralanır. İçerik çalışmalarında doğru başlık etiketi kullanımı başarı elde etmek açısından önemlidir.
H1: Ana başlıklarda kullanılır.
H2: Ana başlık sonrasındaki ilk gelen alt başlık için kullanılır.
H3: Metinde birden fazla alt başlık varsa ilk kullanılan alt başlıktan sonraki alt başlıktır.
H4 – H5: Aynı sıra ile kullanılır
H (Heading) Etiketleri Nedir?
İçerik çalışmalarında başlık yapısı oldukça önemlidir. Başlıklar, yazının sadece ilgi çekici olmasını değil, SEO konusunda da başarıya ulaşmasını sağlar. Heading etiketleri, Google dizini üzerinden sitenize yönlendirilmesini sağlar. Bu doğrultuda genellikle etiketlerde anahtar kelime kullanımına yer verilir. Heading etiketleri yazının görsel açıdan da ilgi çekmesine fayda sağlar. İnternette zaman çok değerlidir, bu açıdan yazınıza ilgiyi başlıkla çekersiniz. Ziyaretçi, sitedeki yazıları okurken ilgisini çeken başlıklara odaklanacak ve sayfanızda daha uzun süre duracaktır.
Doğru heading kullanımına birçok örnek verilebilir. Buna göre; cep telefonu hakkında hazırlanan bir yazıda, cep telefonu H1 etiketi ile yazılmalıdır. Cep telefonu özellikleri ise H2 etiketi ile devam etmelidir. Eğer cep telefonu teknik özellikleri ve estetik özellikleri anlatılacaksa H3 etiketi kullanılmalıdır. Ancak, yazıda ev telefonu da anlatılacaksa artık farklı bir başlık açmak ve H1 etiketini kullanarak devam etmek gerekir.
H (Heading) Etiketi Kullanırken Neye Dikkat Etmek Gerekir
Heading etiketlerini kullanırken çeşitli noktalara dikkat etmek gerekir. Buna göre; başlıklar anlamlı olmalıdır. Konu ile alakası olan ve kullanıcının işine yarayan başlık kullanımı oldukça önemlidir. Google, anlamlı ve kullanıcı dostu başlıkları kullanan sitelere her zaman daha çok önem verir. Bu sayede site SEO dostu hale gelir.
H1 etiketinin direkt ana başlıkla bağlantılı olmasına dikkat etmelisiniz. Buna bağlı olarak diğer alt başlıklarda meta başlık ile bağlantılı olmalıdır. H1 etiketi heading etiketleri hiyerarşisinde en üst sırada yer alır. Bu açıdan da sayfadaki diğer başlıklardan daha fazla dikkat ve ilgi çekici şekilde biçimlendirilmesi önemlidir.
Heading etiketi kullanımıa örnek vermek gerekirse:
Patates ile ilgili bir yazıyı ele alalım:
“Patates” ana anahtar kelimedir. H1 etiketi ile biçimlendirilecek başlık dikkat ve ilgi çekici olmalıdır. “Patates Hakkında Bunları Biliyor Musunuz” şeklinde merak uyandırıcı bir başlıkla başlayabilirsiniz.
Sonrasında H2 etiketi ile devam edilir. Bu başlıkta H1 kadar olmasa da dikkat çekici olarak devam etmelidir. “Patatesin Hiç Bilinmeyen Faydaları” ziyaretçiyi okumaya sevk eden bir alt başlık olacaktır.
H3 olarak “Patates ile Yapılan İlginç Yemekler” diye bir başlık atılması yanlış olacaktır. Çünkü bu başlık ile farklı bir konuya geçiş yapılmıştır. Başlıklar H1 etiketini anlam olarak tamamlayacak nitelikte devam edilmediği takdirde yazı kaliteli düşecek ve içerik SEO dostu olmaktan çıkacaktır.