Google Trends Nasıl Daha Etkili Kullanılır? İleriye Dönük Tahminlemeler İle Stratejimizi Nasıl Oluşturabiliriz?

Google Trends uzun zamandır kelimelerin popülerliklerini ve aranma hacimlerini karşılaştırmamız için kullandığımız popüler bir araçtır. Fakat Google trends daha derin ve anlamlı sonuçlar çıkarabilmek için dikkat etmemiz gereken noktalar var.

 

Öncelikle Google Trends’in mantığını ve nasıl kullanıldığını anlayalım.

 

Google Trends, belirli bir anahtar kelimenin veya konunun belirli bir dönem boyunca ne kadar popüler olarak arandığını gösterir. Burada önemli olan aranma hacminin dönemsel ve kategorisel karşılaştırmasıdır. Bu nedenle zaman periyodunu seçmek en önemli aşamalardan bir tanesi olarak yer alır. Ayrıca Google trendlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olacak demografik analizler, ilgili konular ve ilgili sorguları da bulabilirsiniz.

 

Google Trends, kullanıcıların belirli bir zaman aralığını seçmelerine izin verir. Kullanıcılar istedikleri zaman aralığına göre trendleri inceleyebilirler. Bu zaman aralığı saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilir.

 

Geniş zaman aralığında karşılaştırma yapın.

 

Bir aramanın gerçekten popülerliğinin arttığını analiz etmek istediğinizde 12 aylık veya yıllık bazlı olarak aranmasını kontrol etmenizi öneririm. Kısa zamanlı yükselişler bir anahtar kelimeye yatırım yapmak için yanıltıcı sonuçlar verecektir.

 

İstikrarlı artış gerçekleşen anahtar kelimeler anlık peak yapan kelimelerden daha avantajlıdır.

 

Google trends anlık peak noktalarını tespit ederek hızlıca aksiyon alacağınız bir araç değildir, yapısı gereğide uzun süreli stratejiler ve yatırımlar için sonuçlar üretmeye daha yatkındır. İstikrarlı azalış ve artış yaşayan anahtar kelimeler güvenilir bir yatırım alanı sunacaktır. Artış ve azalışların takibi ile sezonsal olarak ürün kategorilerinin sonuçları takip edebilirsiniz, reklam bütçesi ve yatırımınızı buradaki sonuçlar özelinde değerlendirebilirsiniz.

 

 

Google Trends’i önemli alışveriş dönemleri için kullanın

 

Black Friday gibi önemli alışveriş dönemlerinde hem sezonsal olarak en uygun ürünleri seçebilir hem de erken ve sonraki dönem stratejinizde kampanya yapacağınız ürün gruplarını seçerken yararlanabilirsiniz. Ekim ayında ilgi gören bir ürünü önceliklendirebilir, Kasım ayında pazar yerleri ile rekabete katılamayacağınızı inandığınız bir ürün grubunda alışveriş dönemi öncesi mi sonrasımı satışın daha fazla peak yapacağını Google Trends üzerinden istikrarlı sezonsal içgörülerini kontrol ederek yönetebilirsiniz.

 

Rakip karşılaştırması için kullanın

 

Rakip karşılaştırması yapabileceğimiz pek çok araç var ve Google Trends de bunlardan bir tanesidir. Rakiplerinizin aramalardaki popülerliğini karşılaştırarak reklam stratejilerini analiz etmek size ileriye dönük stratejinizi oluştururken fikir verecektir.

 

Farklı Sezonsal Anahtar Kelimeleri Karşılaştırın

 

Araştırma yaparken en zorlayıcı etken elbette işin başında iken doğru anahtar kelimeleri belirlemektir.

 

Bunu yaparken sezonsallığı hesaba katmak geniş çaplı bir araştırma yapmak için yardımcı olacaktır. Örnek olarak “plaj” kelimesi ile “dondurma” kelimesinin aynı sezonsal dönemde popüler olacağını söyleyebiliriz.

Aynı zamanda “soğuk kahve” ve “mezuniyet” aramaları da birbirlerinden alakasız görünselerde benzer sezonsal popülerliğe sahiplerdir. Bunun gibi aramalar ile kampanyaları ve stratejileri geliştirirken daha iyi şekilde tahminleri yürütebilir ve bu durum da, bu işletmenin stok ve kampanya yönetimi ve hatta satın alma gibi konuları çok daha iyi yönetmesine ve kârlılığını pozitif bir şekilde etkilemesine destek olabilir.

Gaye Tufan
Marketing Communications Manager

Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp