WebP görüntü formatı web sitenizde yer alan görselleri kaliteden daha az ödün vererek sıkıştırıp sitenizde daha az yer kaplayacak bir şekilde boyutlandırmanızı sağlar ve bu sayede sayfalarınız daha açılış hızlarına sahip olur. Siteni hızının ne kadar önemli bir SEO kriteri olduğundan bir önceki yazımda bahsetmiştim. O yazıyı da okuyarak konuyu daha detaylı şeklide ele alabilirsiniz.
Google tarafından ilk olarak 2010 senesinde duyurulan WebP formatı JPEG ve PNG gibi daha geleneksel görüntü formatlarının aksine görüntü kalitesini bozmadan veya oldukça az bozarak daha küçük boyutlu görseller el etmemizi sağlaması amacıyla ortaya çıkmıştır.
Piyasaya sürüldüğü vakitler oldukça az tarayıcının bu formatı desteklemesiyle birlikte kullanımının oldukça riskli ve gereksiz olduğundan pek fazla önerilmeyen WebP formatı günümüzde ise tarayıcıların yaklaşık olarak %94’ü tarafından desteklenmektedir.
Görsel Boyutları: SEO’da Neden Önemli?
Google uzun bir süredir kullanıcı deneyimine oldukça fazla şekilde önem vermektedir. Birçok araştırmaya göre web sitelerinde yükleme boyutunun %60’ından fazlasını görseller oluşturmaktadır. Web sitesine eklenecek görsellerin boyutlarına dikkat edilmeden yüksek boyutlu olacak şekilde yüklenmesi sayfalarımızın geç açılmasına sebep olacaktır. Web sitelerin geç açılması ise kullanıcıların sayfayı terk etme oranını arttıracak ve ziyaretçi sayılarımızda düşüşler görülecektir. Çözüm ise yükleme sürelerini kısaltmak için görsel boyutlarını olabildiğince sıkıştırmak olacaktır. Ancak bu sefer de görsel boyutlarından tasarruf etmek için boyutu fazlaca düşürülen görsellerin kalite farklı gözle görülür şekilde ortaya çıkacaktır. Bu da kullanıcının hoş olmayan görsellere maruz kalmasıyla sonuçlanacaktır.
Google’nin web sitesi sahiplerine ve kullanıcılara sunduğu çözüm: WebP. Google son dönemde bu tür sorunları yeni bir görsel formatıyla çözmeye çalıştı. Aslında birçok web sitesi siz fark etmeseniz bile aktif olarak webP formatını kullanmaktadır. Haliyle kaliteli görselleri düşük boyutlarda sunmak için oldukça ilgi görüyor WebP formatı.
Bu nedenler sonucunda görsel boyutlarının kullanıcı deneyimini olumsun yönde etkilememesi için mutlaka düzgün şekilde kullanılması gerekiyor.
WebP Formatının Avantajları
Web sitemizin görsel içeriklerini daha verimli bir şekilde sıkıştırmak ve bizlere daha kullanışlı formatlar sunmak için geliştirmeler her geçen gün devam ediyor. Sıklıkla kullanılan ve önde gelen resim formatlarından olan PNG ve JPEG’e göre kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma seçenekler sunuyor WebP.
Google tarafından geliştirilen WebP, resim kalitesini korumaya çalışırken diğer formatlara göre daha düşük boyutlarda sıkıştırabilmektedir.
WebP formatının diğer avantajları ise şunlardır:
1200x1800 boyutlarında ve aynı kalitede olan bir görselin üç faklı format da boyutlarını görüyoruz.
- WebP, JPEG ve PNG gibi geleneksel formatlara göre daha iyi sıkıştırma sağlar. JPEG ve PNG gibi görsel formatları WeP’ye oranlar daha kaliteli görseller sunabilmesine rağmen bu görseller WebP’ye dönüştürüldüğünde boyut olarak daha fazla tasarruf ettiğimizden kullanıcı deneyimi ve SEO açısından daha faydalı olmaktadır.
- Kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma seçenekleriyle WebP, hem kayıpsız hem de kayıplı sıkıştırma olanağı sunar. Bu, görüntü kalitesini koruyarak veya bazı kalite kaybına izin vererek dosya boyutunu düzenlemenize olanak tanır.
- WebP, şeffaflık ve animasyon desteğiyle birlikte PNG’nin şeffaf arka planlarını ve GIF’lerin animasyonlu görüntülerini destekleyen tek formattır.
- WebP, hem XMP hem de EXIF kullanarak görüntülere Metadata eklenmesini destekler.
- Tarayıcı Desteği: WebP, birçok modern web tarayıcısı tarafından desteklenmektedir, bu nedenle web sitelerinin daha hızlı yüklenmesini ve daha iyi performans göstermesini sağlar.