Mobil Uyumluluk Nedir?

Mobil uyumluluk, sanal platformların telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda kullanılma veya kullanılmama durumunu ifade eder. Web sitelerinin mobil cihazlarda görünümü, bilgisayar görünümünden farklı olur. Mobil uyumluluğu olmayan siteler de mobil cihazlarda açılır fakat kullanıcıya verilen hizmet kalitesi fazlasıyla düşer.

Mobil uyumluluğa sahip sitelerin ayrıcalıkları ve avantajları daha fazladır. Ayrıca günümüzde İnternet kullanıcıları web sitelerine daha çok mobil cihazlar üzerinden giriş yapar. Bu nedenle daha fazla kullanıcıya ulaşma hedefi olan sitelerin mobil uyumlu olması önemlidir. 

 

Mobil Uyumluluğun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Mobil uyumluluğunun web sitelerine sağladığı avantajlar şu şekilde değerlendirilebilir.

  • Dünya genelinde yapılan incelemeler sonucunda, İnternet kullanıcılarının, arama motorlarını mobil cihazlar üzerinden daha çok kullandığı görülür.
  • Mobil uyumluluğa sahip siteler, mobil cihazlar üzerinde daha hızlı çalıştığı için hizmet kalitesi yüksektir.
  • Mobil uyumlu sitelerde yayınlanan mobil reklamlar daha fazla gelir getirme potansiyeline sahiptir.
  • Mobil uyumluluğuna sahip olan sitelerin arama motorlarındaki sıralamada daha üst sıralarda çıkma olasılığı daha yüksektir.

 

Mobil Uyumluluk Konusunda Google’ın Tutumu Nasıldır?

Google, sitelere sağladığı avantajlar nedeniyle mobil uyumluluğun her site tarafından kullanılması gerektiğinin altını çizer. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, web sitelerinin mobil uyumlu olmasının önemi ve bunun gerekliliği ile ilgili bilgilendirmeleri, web sitelerine yapmak için çeşitli çalışmalar yürütür.

Ayrıca SEO süreci ile ilgili bilgilendirmeleri de mevcuttur. Hatta Google bilgilendirmeleri WordPress tabanlı sitelerde bile bulunur. Mobil uyumlulukta dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de kaliteli tasarımdır. Kaliteli bir şekilde tasarlanmayan mobil versiyon ziyaretçi kaybına neden olabilir.

 

Mobil Uyumlulukta Site Hızının Önemi Nedir?

Google’ın web siteleri için hazırladığı hız testi masaüstü ve mobil olarak iki şekilde sonuç verir. Bu puanlamada mobil web sitesinin puanını masaüstü puanından daha fazla önemsenir. Mobil internet kullanıcıları yüklenmesi yavaş gerçekleşen web sitelerinde zaman kaybetmek yerine çıkış yapmayı tercih eder.

Google’ın bir araştırmasının sonucuna göre, mobil İnternet kullanıcılarının %53’ü açılması 3 saniyeden daha uzun süren web sitelerinden çıkış yaptığı yönündedir. Bu nedenle, web sitelerinin mobil cihazlarda açılma süresinin 1.5 - 2 saniye olması önemlidir. En fazla 3 saniye süren yüklenmeler de kabul görürken, açılması 3 saniyeden daha uzun süren sitelerin kendini bu konuda geliştirmesi gerekir.  

 

Mobil Uyumlu Web Sitelerinin Görünümü Nasıldır?

Günümüzde akıllı mobil cihazların yoğun olarak kullanılması nedeniyle, neredeyse bütün web siteleri mobil uyumluluğa önem verir. Mobil uyumlu sitelerde sayfalar responsive tasarım ile tasarlanır. Responsive tasarım ile web sitesindeki sayfalar mobil ekran genişliğine uyumlu olarak şekil değiştirir.

Sayfada yer alan her şey, mobil ekranın genişliği ile otomatik olarak uyumlu hale getirilir. Responsive tasarım sayesinde sitede yer alan görseller de ekrana uyumlu hale gelir. Web sitelerinin menüleri masaüstünde açık halde görünürken, mobil cihazlarda menü butonu içerisinde toplanır. Yazıların fontları okunabilir boyuttadır.


Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp