Hızla gelişen dijitalleşmenin en büyük sonuçlarından biri internet kullanıcılarının arama motorlarında aradıkları ürüne veya ulaşmak istedikleri bilgiye ulaşma hızlarının oldukça yüksek seviyelere gelmesidir. Bu sebeple bilgiye açlığımız ve artan tüketim talebimizle beraber zamanın değeri daha fazla ortaya çıkmaya başlıyor.
Bilginin adeta bir hızlı tüketim ürününe dönüştüğü bu internet ortamında web sitesi sahiplerinin kendilerini bu hıza adapte etmesi ve gelişen bu duruma ayak uydurması zorunlu kriterlerden biri olmuştur. Aksi şekilde web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları yavaş yavaş kaybedecek ve sitenize gelen yeni kullanıcı sayısı bir hayli azalacaktır. Ayrıca arama sonuçlarında sıralamalarınızı olumsuz şekilde etkileyecektir.
Web sitemizin sayfalarını arama motorları için hızlıca ve rahatça taranabilir bir hale getirmek, kullanıcılar içinse sayfalar arasında rahatça dolaşabilmesini sağlamak için optimize etmek ve çalışmalara bir an önce başlamanız faydanıza olacaktır. Bunun için öncelikle konunun başına dönerek ve sorular sorarak başlayabiliriz.
Site Hızı Nedir?
Basit bir şekilde açıklamak gerekirse site hızı, bir kullanıcının web sitesine girmek için talep gönderdiği andan itibaren site içeriğinin kullanıcıya tamamen yüklendiği zamanı temsil eden süreye denir. Tabii ki bir web sitesinin geç yüklenmesinde site hızı tek etken değildir, internet bağlantısının da tek başına etkileri vardır.
Site hızı, özellikle SEO’da yeni projeye çalışılırken mutlaka değinilmeden geçilmemesi gereken en önemli konulardan biridir. Yeni başlanılan bir projede ilk aylarda yapılacak detaylı analizlerle site hızını en fazla düşüren faktörler tespit edilebilir ve diğer aylarda markayla sıkı bir iş birliği ve takiple beraber bu faktörlerin düzeltilmesi için gerekli önlemler alınabilir. Bu sayede oluşabilecek problemlerin önüne erkenden geçilmiş olunur.
Site Hızının SEO için Önemi
Site hızının önemi ve SEO ile kesiştiği noktaya daha detaylı şekilde bakacak olursak. Google 2010’da paylaştığı bir yazıyla artık site hızının bir sıralama faktörü olacağını belirtiyor. Google tekrar ve tekrar kullanıcı deneyimine ne kadar önem verdiğini belirtiyor ve yüksek bir açılış hızına sahip web sitesinin kullanıcıları daha fazla mutlu edeceğini söylüyor. Girişte belirttiğimiz gibi kullanıcılar artık en doğru ve kaliteli bilgiye hızlıca ulaşabilmek için açılış hızı yüksek siteleri tercih ediyor. Kullanıcılarına önem veren bir web sitenin ise elbette Google tarafından mutlaka ödüllendirileceğini unutmayalım.
Site hızını düzgün bir şekilde optimize etmemek günün sonunda web sitemize çektiğimiz trafiklerin hemen çıkma oranını oldukça yükselterek SEO’da aldığımız dönüşümü büyük oranda etkileyecektir.
Tahmin edilebileceği gibi, bir web sitesini ziyaret etmek isteyen kullanıcı ilgili site ortalama 3 sn. içerisinde açılırsa siteyi terketme oranı olduça düşük olacaktır. Yapılan araştırmalara göre ilk 5 sn. içerisinde yüklenmeyen web sitelerinde kullanıcıların hemen çıkma oranı %90’ı buluyor. Bu süreyi daha fazla aşan web sitelerinde ise kullanıcıların siteyi terketmesi kaçınılmaz oluyor.
Google 2018 yılında yaptığı bir güncellemede ise mobil site hızınında artık sıralamalara etki edeceğini belirtmiştir.
İyi yapılan bir site hızı optimizasyonunun hem kullanıcıları hem de arama motoru botlarını memnun edeceğinden emin olabilirsiniz. Bu şekilde sıralamalarınızda yükselişler sağlabilirsiniz, ayrıca web sitenizin dönüşüm oranlarını arttırabilirsiniz. Eğer daha önce web sitenizde site hızına hiç dikkat etmediyseniz şimdi buralara dokunmanın tam zamanıdır. Peki site hızı neden düşer hemen buna bakalım.
Site Hızını Düşüren Nedenler
Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak kaliteli ve güvenilir hosting servileriyle çalışmak web sitenizin hızı için büyük faydalar sağlayacaktır. Düşük bütçeli hosting servisleriyle çalışmak sizlere sunucu kaynaklı sorunlar yaşatacak ve web sitenizin hızını olumsuz yönde etkileyecektir.
Web sitemizin hızını olumsuz yönde etkileyen en büyük faktörlerden biri düzgün yapılmayan görsel optimizasyonlarıdır. Özellikle e-ticaret sitelerinde ürün görselleri, banner, vitrin görselleri hiç dikkat edilmeden yüklendiği zaman maalesef sitemizi oldukça yavaşlatacaktır. Görseller yüklenirken kaliteden oldukça ödün vermeden boyutları ne kadar düşürülürse bizim için o kadar iyi olacaktır. Aynı şekilde görselleri WebP formatında yüklemek kaliteli görsellerin boyutlarını olabildiğince küçültecektir.
Web sitenizin kodlama yapısı site hızınızı doğrudan etkileyecek önemli bir faktördür. Arkada çalışan karmaşık kod yapıları veya gereksiz kod yığınları sitenizin hızını olumsuz yönde etkileyecektir.
- WordPress Kullanıcıları için: WordPress Eklentileri
WordPress kütüphanesinde işe yarar oldukça fazla eklenti vardır. Ancak web sitenize yük olacak şekilde çok fazla eklenti kurmanız durumunda site hızınızı oldukça fazla düşecektir.
Site Hızınızı Ölçebileceğiniz Araçlar
Google tarafından ücretsiz olarak sunulan PageSpeed Insight aracıyla web sitenizin hızının skoru öğrenebilir, skorunuzu düşüren faktörlerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
GTmetrix aracıyla web sitenizin performansı hakkında bir dizi bilgi alabilirsiniz. Kanada sunucusundan yapılan hız testi ile web sitenizin hız skorunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz.