Youtube’da Kullanılan Reklam Modelleri Nelerdir?

Youtube, video denildiğinde akla ilk gelen platformların başında gelmektedir. 2005 yılında kurulmuş ve 2023 yılı güncel kullanıcısı 2.70 milyarı aşkın dünyanın en büyük video paylaşım platformu haline gelmiştir. Birçok reklamveren bu alanı kullanarak markaların  bilinirlik, satış, potansiyel müşteri kazanımı, trafik artışı gibi kpı’larını gerçekleştirmektedir. Özellikle son yıllarda, işletmeler mevcut müşterileriyle iletişim kurmak ve kendilerini tanıtıp daha detaylı anlatmak adına Youtube reklamlarına sık sık başvurmaktadır

Aşağıda Youtube reklam modelleri yer almaktadır.

  • Atlanabilir Yayın İçi Reklamlar
  • Atlanamayan Yayın İçi Reklamlar
  • Feed İçi Video Reklamlar
  • Bumper Reklamlar
  • Yayın Dışı Reklamlar
  • Masthead Reklamlar

 

Atlanabilir Yayın İçi reklamlar; Yayın başladığı andan itibaren , yayın içerisinde herhangi bir yerinde bu reklam modeli çıkabilir. 5 saniye sonrasında reklamı atlayıp, yayın izlenmeye devam edilebilir.

Bu reklamda kullanılabilen reklam stratejileri, gbm, hedef ebm, dönüşüm arttırma, bin gösterim başına maliyet (hbgbm) şeklindedir. Reklamın amacına göre teklif seçilebilir.

Atlanamayan Yayın İçi Reklamlar; Bu reklam modeli de yayın içerisinde herhangi bir yerinde karşımıza çıkabilir. Ancak reklamı geçip, yayına devam edilebilecek bir buton karşımıza çıkmaz. Video maksimum 15 - 30 saniye uzunluğunda olmalıdır.

Feed İçi Video Reklamlar; Atlanabilir veya atlanamaz reklam modelinin aksine direkt olarak yayın içinde değil, hedef ile ilgili arama yapıldığında aram çubuğunun altında, anasayfa akış bölümünde veya izlenen videonun altında veya yanında görülebilir. Görüntüleme başına maliyet teklif stratejisi kullanılabilir.

Bumper Reklamlar; Kısa ve akılda kalıcı reklamlar verilmek istendiğinde bu reklam modeli kullanılabilir. Yayın içinde herhangi bir yerinde karşımıza çıkabilir. Bazı videolar uygunluk durumuna göre Youtube TV ‘de de görülebilir. Maksimum 6 saniye uzunluğu olmalıdır. Bu reklam türü de atlanamaz. Teklif olarak BGBM kullanılır. Bilinirlik ön planda olacak şekilde bir amaçla kurgulanır.

Yayın Dışı Reklamlar; Bu reklam modeli sadece mobil cihazlarda aktif olarak kullanılabilir. Reklam ses kapalı halde başlar ancak tıklandığında ses açılır. Bu reklamlar Youtube içerisinde yer almaz. Google video iş ortakları web siteleri veya uygulamalarında gösterilir. Teklif stratejisi, Görüntülenebilir bin gösterim başına maliyet (gbgbm) şeklindedir.

Masthead Reklamlar; Yeni bir ürün tanıtmak veya indirim dönemlerinde hızlı bir şekilde geniş kitleye ulaşmak için bu reklam modeli kullanılabilir. Ancak bu reklam modelinin diğerlerinden bariz farkı Google satış temsilcileri ile iletişime geçilerek rezervasyon alınarak yapılıyor olmasıdır. Anasayfa özet akışının en üst kısmında yer almaktadır. Ortalama 30 saniyelik video olmalıdır. Otomatik olarak oynar, Teklif stratejisi bin gösterim başı maliyettir.

 

Youtube reklamcılığı arama geçmişine göre hedefleme yapılmasına izin verilmesiyle çok daha anlamlı bir hale gelmiştir. Bir Youtube reklam kampanyası oluşturup sonuçları sizlerde görebilirsiniz.

Aşağıda örnek bir Youtube video reklamı başlatma aşamaları yer almaktadır.

  • Youtube ‘a öncelikle reklam verilecek videoyu yüklemelisiniz.
  • Google Ads hesabına gelip + butonuna basıp yeni bir kampanya’ya tıklamalısınız.
  • Kampanya olarak Video seçilip, uygulanmak istenen strateji belirlenmelidir.
  • Burada hangi reklam türünün seçileceği sizin videonuzun içeriği ve süresi ile doğrudan ilgilidir.
  • Kampanya adı ve bütçesi girilir.
  • Videonun nerede görüntülenmesini istediğinizi ve dili seçmeniz gerekmektedir.
  • Hariç tutulmak istenen videoları işaretlemenizi öneririm. Çok alakasız yerlerde videonuz gösterilebilir.
  • Reklamın altında görülebilecek ilgili videolar seçilebilir. Videonun amacına göre kitle segmenti detaylı olarak girilir.
  • Anahtar kelimeler ve yerleşimler seçilebilir.
  • Günlük düşünülen bütçe girilir.
  • Yayınlanmak istenen videonun bağlantısı son olarak eklenir.
  • Bitti’ye basılıp yayına alınabilir.

Son olarak Youtube reklamları diğer reklam modellerine göre daha uygun fiyatlı ve daha hızlı ve fazla kişiye reklamınızın ulaşmasını sağlamaktadır. Genel olarak teklif stratejileri bin gösterim başı , gösterim başına maliyet ve türleri olduğu için 0,20 TL , 0,30 TL gibi maliyetlere ilgili kitleye kolaylıkla ulaşılabilir.


Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp