Remarketing(yeniden pazarlama) stratejileri oluşturulurken nelere dikkat edilmelidir?

Dijital pazarlamayı en güçlü yapan özelliklerinden başında şüphesiz ki mevcut kullanıcı datasına yapılabilen yeniden hedefleme imkanı sağlayan reklam gücüdür. Günümüzde remarketing ve Retargeting olarak reklam verenlerin hem online, hem de offline müşteri datalarını yeniden hedefleyerek reklam gösterimi imkanı sunar. Burada ki kaynaklarınız web siteniz, video kanalınız, sosyal medya sayfanız yada uygulamanız olabilir. Burada yeniden pazarlama çalışması yapmak istediğiniz platformların reklam veren için bazı entegrasyonları tamamlamasını bekler. Bu uygulamanız için en az 2 platformun birbiri ile bağlanması olsun, web sitenizde basit bir kod dizini ile kullanıcıların tarayıcılarına çerez yerleştirme imkanı sağlar. Bu çerezlerin kullanıcılar silmediği sürece datanızda var olmasını sağlarken, maksimum süre kısıtlamaları vardır. Örneğin Google ads 540 güne kadar kullanıcı datası tutmanıza izin verirken, meta ads 180 güne kadar kullanım izni vermektedir.

 

Remarketing(yeniden pazarlama) Türleri Nelerdir?

Product Remarketing: Özellikle E-ticaret sektöründe, ürün etkileşimine dayalı dönüşüm hedefleri olan reklam verenler için tercih edilen bir rematketing yöntemidir. Burada kullanıcılara, en son etkileşime girdiği yada satın alma işlemini yarıda bırakmış ürünler ile kullanıcıları takip etme yöntemidir.

Video Remarketing: Sosyal medyanızda yada video kanalınızda, videolarınızı izleyen kullanıcıları yeniden hedefleyerek onlara yeniden video reklamlar gösterebilirsiniz. Dilerseniz web sitenizde, uygulamanızdan yada müşteri listenizde ki kitlelerden faydalanarak da video iletişimler kurgulayabilirsiniz.

E-Mail Marketing: Online veya offline alarak tutmuş olduğunuz kitlelerin maillerine görsel ve metin destekli yeniden pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz.

Search Ads Remarketing: Ücretli arama motoru reklamlarınızda, hedeflediğiniz anahtar kelimeler ile arama yapan kullanıcılara özelleştirilmiş metin reklam gösterebilirsiniz.

Müşteri Listeleri: Kullanıcı kaynağı olarak reklam platformlara aktarabileceğiniz minimum koşulları sağlayarak (telefon numarası, id, email gibi ) data hedeflemesi yapabilirsiniz. Burada dilerseniz offline mağaza çekilişine katılmış kullanıcı maillerini youtube video reklamları ile hedefleyebilir, dilerseniz online sipariş vermiş olan kullanıcılara online özel kampanyalarınızı banner veya search remarketing ile hedefleyebilirsiniz.

 

Peki başarılı bir remarketing stratejisi için nelere dikkat edilmelidir.

  • Entegrasyonunuzun doğru yapıldığına emin olun

Dijital pazarlamada sağlıklı bir data akışı için reklam araçlarında amacına göre yapılması gereken entegrasyonların tümüyle yapıldığından emin olun. Her platformun hem yeniden pazarlama hemde dönüşüm takibinin yapılabilmesi için farklı kodların eklenmesi yada platformların bağlanması gerekecektir. Bu aşamada, önemli aşamalarda oluşturmak istediğiniz kitle segmentlerinin kullanımlarında sorunlar yaşamanıza sebep olacaktır.

  • Remarketing Hedeflerinizi belirleyin

Öncelikle yeniden pazarlama amacının belirlenmesi, tüm pazarlama çalışmalarında olduğu gibi, bir hedef doğrultusunda doğru planlanmış bir kurgu ile sonuç verecektir. Markanızın belirli dönemlerde , marka yeni yıl mesajı, yeni sezon ürünler, daha önce müşteriniz olan kullanıcılara çapraz satış amacında olabilirsiniz. Belirlediğiniz bu amaç , doğru hedefleme ve doğru kreatif ile müşterileriniz üzerinde beklediğiniz etkiye yönelik doğru bir çalışma yönetmiş olursunuz.

  • Kitle Segmentlerinizi Oluşturun

Remarketing çalışamlarınızında amacınızın belirli müşteri datalarına iletişim yapmak mı, yoksa amacınızın tüm kullanıcılarınız için genel bir duyuru yada hatırlatma niyetinde olup olmaması önemlidir. Reklam veren amacınızın haricinde geçmiş dönemlerde kayıtlı dönüşümlerinizin yolculuklarını inceleyerek dönüşüm gerçekleştiren veya gerçekleştirmeye en yakın potansiyel kitlenizi daha iyi anlayabilirsiniz. Kitlelerinizi segmente ederken; sosyal medyanız, videolarınız, web siteniz, uygulamanız ve offline datalarınızın hangi amaç için kullanılacağı, hangi platformlar üzerinden iletişim kuracağınız önemlidir. Bu ama sizin remarketing için kullanacağınız envanterlerinizi (video, banner, text, sosyal medya gönderileriniz, email vb… ) doğru seçmenizi de kolaylaştıracaktır.

Aynı zamanda kitle segmentlerinizi daha micro boyutlarda da oluşturabilirsiniz. Örneğin; sadece web sitenize gelen kullanıcılar, sadece anasayfanızı görüntülemiş kullanıcılar , ürünlerimizi görüntülemiş yada belirli videoları izlemiş olan kullanıcıların ayrı ayrı kitle segmentlerini oluşturabilirsiniz.

  • Çapraz Kitleleri Hedefleyerek, Kullanıcı Gruplarınızı / Tanımlarını Test Edin

Dijital pazarlama birden fazla kaynaktan verileri birleştirmenize, test etmenize olanak sağlar. Remarketing çalışmalarında oluşturduğunuz micro kullanıcı segmentlerinizi farklı kampanyalar ve tekliflerle çalıştırmak reklamları daha iyi test etmenize olanak sağlar. Burada dikkal edilmesi gereken en önemli detay hedeflemelerinizin birbiri ile çakışmamasına dikkat etmelisiniz. Daha önce web sitenizden satın alma yapmamış olan kullanıcılara ulaşmak istiyorsanız “daha önce web sitenizden satın alma yapan” kullanıcıları hariç tutabilirsiniz.


Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp