SERP Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Serp açılımı yani Search Engine Results Page veya Türkçe açılımıyla “Arama Motoru Sonuçlar Sayfası” kullanıcılarının arama motoru üzerinde yaptığı sorgulardan sonra karşısına çıkan sayfayı ifade etmektedir.

SEO uzmanları ve performance marketing uzmanları bu listenin organik ve ücretli olmak üzere en başında yer almak için işlem sağlamaktadırlar.

 

Serp Nedir ve Nasıl Çalışır?

 

Google SERP nedir, SERP ne demek sorularına yanıt olarak kullanıcılar online olarak bir sorgu yaptıklarında karşısına sunulan sayfadır diyebiliriz.  Bu sayfada kullanıcıları farklı web siteleri, reklamverenlerin reklamları, grafikler, rich snippetsler ve diğer çeşitli sonuçlar Google’ın kullandığı farklı algoritmalara göre listelenmektedir.

Arama motoru üzerinde aynı sorgular sağlansa bile kullanıcıların karşısına çıkan SERP ekranı farklı olacaktır. Bunun sebebi olarak ise hemen hemen her arama motorunun kullanıcıların tarama geçmişi, lokasyonları ve ayarları gibi çeşitli faktörlere uygun olarak kullanıcıların deneyimini özelleştirmesidir diyebiliriz. İki serp sayfası aynı sonuçları gösterebilir ancak çoğu zaman ince farklılıklar içermektedir.

SERP sayfası görünümü, Google, Bing ve diğer arama motoru kullanıcılarına daha sezgisel ve duyarlı bir deneyim sunmak için gerçekleştirdiği algoritma güncellemeleri sebebiyle sürekli olarak güncellenmekte ve değişmektedir.

 

SERP Özellikleri Nelerdir?

 

Bir SERP’te ücretli sonuçlar, organik sonuçlar ve diğer SERP özellikleri bulunabilmektedir. Kullanıcıların arama deneyimini iyileştirmek için sürekli olarak güncellenmektedir. Lokasyona, daha önce yapılan taramalara ve hatta sorguyu yaparken sağlamış olduğumuz cihazın markasına göre bile farklılık oluşturmaktadır. Örneğin Japon yemeği sorgusunu sağlayan bir kişinin Japon yemeğinin tarihçesindense yakınlarda suşi yiyebileceği bir restoran aradığını tahmin ederek haritalarda konumuna en yakın restoranlar listelemektedir.

Sonuç olarak arama motorları arama deneyimlerini geliştirmek amacıyla sürekli olarak güncellemeler sağlamaktadırlar.

 

Serp’te bulunan bazı özellikler aşağıda bulunmaktadır.

  • Organik arama sonuçları,
  • Önce Çıkan Snippet (Featured Snippet),
  • Bağlantılı Sorular (Related Questions),
  • Bilgi paneli (Knowledge Panel),
  • Görsel paketi (Image Pack),
  • Yerel Paket (Local Pack),
  • Site bağlantıları (Site Links),
  • Videolar (Videos),
  • Detaylı Makale (In-Depth Article),
  • Bilgi Kartı (Knowledge Card),
  • Google Translate (Translate)
  • Kur Paketi (Currency Pack)
  • Yapılacaklar – Turistik Yerler (Things to Do & Top Sights)
  • Kitaplar (Books)
  • Sözlük (Dictionary)
  • Şarkı Sözleri (Lyrics)
  • Filmler (Movies)
  • Haber kutusu (News Box),
  • Yorumlar (Reviews),
  • Tweetler (Tweets),
  • En İyi Hikayeler (Top Stories),
  • İlgili Aramalar (Related Searches),
  • Otel Paketi (Hotels Pack),
  • İşler (Jobs),
  • Uçuş Paketi (Flights Pack),
  • Tarifler (Recipes),
  • Ücretli arama sonuçları (Google Ads Sonuçları ve Reklamlar)

 

Organik Sonuçlar

Organik sonuçlar arama motorlarının algoritmaları sonucunda karşımıza çıkan, reklam içermeyen sonuçlardır. SEO uzmanları web sitelerini organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize ederler.

Aşağıdaki görselde bulunan sonuçların tamamı organik sonuçlardır.

 

 

Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet)

Featured snippet veya öne çıkan snippet de diyebileceğimiz bu özellik, kullanıcıların sorgusuyla ilgili önemli bilgileri özgün ve net bir şekilde sunmaktadır. Bu özellik metin, liste ve tablo olarak üç farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

 

 Kullanıcılar Şunları da Sordu ve Bağlantılı Sorular (People Also Ask & Related Questions)

Serp’te yapılan sorgular sonrasına arama motorunun diğer olası sorguları öneren bir alanıdır. Kullanıcıların daha fazla bilgiye daha kısa sürede ulaşmasını ve arama sorgularını genişletmesine yardımcı olmaktadır.

Web sitenize eklediğiniz içeriğin soru cevap şeklinde olması ve FAQ çalışması yapmanız bu alanda çıkmanıza katkı sağlayabilir.

 

Bilgi Paneli (Knowledge Panel)

SERP'in sonuçlarında sayfanın sağ tarafında görünen "Hızlı Bakış" alanıdır... Bu alandan kullanıcılar ilgili kurum/kuruluş veya kişilerin temel bilgilerini hızlıca görüntüleyebilir ve aksiyon alabilir. Örneğin; Ara - Yol Tarifi veya Yapılan Yorumları görüntüleyip hızlı bir şekilde bilgi sahibi olabilir. Özellikle mobil cihazlarda çok daha kullanışlı olan bu özellik, trafikte seyir halindeyken "AdGrey" SERP sonucunda "Yol Tarifi" seçeneğini göstererek, ilgili sonucun adresini doğrudan Harita Uygulamasına gönderecek ve ulaşımınızı navigasyonla kolaylaştıracaktır.

 

Görüntü Paketi (Image Pack)

Herhangi bir sorgu sağlandığında organik sonuçlarda görüntülenebilen görüntü paketi yatay görseller bütünüdür. Görsellere tıklandığında Google görsel aramalara yönlendirmektedir.

Yerel Paket (Local Pack)

Arama motoru Google, lokasyon bazlı olduğunu düşündüğü anahtar kelimeler için kullanıcılara o sorgu ile alakalı 3 fiziksel konumu öne çıkartmaktadır.

 

Site Bağlantıları (Site Links)

Kullanıcılar bir domaini arattığında Google en fazla 10 tane olmak üzere o web sitesindeki önemli nitelikteki sayfanın bağlantılarını görüntülemektedir. Google bu bağlantılarla kullanıcıları aradıkları sayfalara daha hızlı yönlendirmeyi amaçlamaktadır.

Videolar

Serp’te kullanıcıların yaptığı sorguyla ilgili videoları öne çıkartan bölümdür. Google bu özellik ile kullanıcıların yaptıkları sorgular ile ilgili ilgi çekici videoları daha hızlı bir şekilde görmelerini sağlar.

Ayrıntılı Makaleler (In-Depth Article)

Ayrıntılı makale özelliği kullanıcının yaptığı sorgu ayrıntılı bilgi gerektiren bir konuysa organik sonuçlarda ortaya çıkmaktadır. Bu özellik ile yapılan sorgu sonrasında 3 farklı makaleyi yazar adı ve alıntılanma sayısı ile birlikte arama motoru öne çıkartmaktadır.

 

Bilgi Kartı (Knowledge Card)

Kullanıcının yaptığı sorguda Google’ın kısa ve net cevap verebildiği durumlarda genellikle masaüstü aramalarında Serp’te en üstte ortaya çıkmaktadır. Tıklamasız sonuç da diyebileceğimiz özelliklerdendir.

Google Translate (Translate)

Arama motorunda kullanıcılar farklı dilde bir sorgu sağladığında Google Translate kutusu direkt çeviri yaptığı bir kutucuğu ilk sırada listelemektedir.

 

 

 

Kur Paketi (Currency Pack)

Bu özellik kullanıcıların sorgu yaptığı kur ile ilgili en güncel bilgiyi kullanıcılarının karşısına çıkartmaktadır.

Yapılacaklar – Turistik Yerler (Things to Do & Top Sights)

Kullanıcılar arama motorunda herhangi bir konum sorgusu sağladıklarında karşılarına çıkan Yapılacaklar özelliğidir. Sorgu sağlanan konumda yapılacaklar hakkında bilgi vermektedir.

Kitaplar (Books)

Arama motoru bu özellik ile kullanıcıların sağladığı sorguya en ilgili kitapları organik sonuçlarda kullanıcıların karşısına çıkartmaktadır.

 

 

Sözlük (Dictionary)

Arama motoru kullanıcının “… ne demek” şeklinde yaptığı sorgularda sözlük özelliğini öne çıkartmaktadır.

 

Şarkı Sözleri (Lyrics)

Arama motoru kullanıcının “… şarkı sözleri” şeklinde yaptığı sorgularda şarkı sözleri özelliğini öne çıkartmaktadır.

Filmler (Movies)

Arama motoru kullanıcının film konulu yaptığı sorgularda filmler özelliğini öne çıkartmaktadır.

Haber Kutusu (News Box)

Güncel bir haber konusuyla ilgili sorgu sağlandığında arama motoru o sorguyla ilgili yapılan bir haberi haber kutusu alanında gösterebilmektedir.

 

Yorumlar (Reviews)

Kullanıcılar bir işletmeyi ya da ürünü aradığında yıldız ve değerlendirmeler SERP’te organik sonuçların içinde görüntülenmektedir. Bu özellik My Business ya da Tripadvisor gibi çeşitli kaynaklardan alınabilmektedir. Bu özellik inceleme sayılarını, ortalama derecelendirmeyi ve hatta birkaç inceleme örneğini öne çıkartabilmektedir.

Twitter

2015 yılı itibariye, Google arama motoru organik sonuçlarla beraber kullanıcıların yaptığı sorgularla ilgili tweetleri de doğrudan SERP’te görüntülemeye başlamıştır. Twitter sonuçlarının kişiselleştirilmediğini gözlemlesekte Twitter platformundan gelen tweetleri Serp’te görebilmekteyiz

En İyi Hikayeler (Top Stories)

Arama motoru Google bu en çok okunan haberleri SERP’in üst yarısında yayınlayan web sitesinin adı, yayınlanma tarihi ile beraber yansıtmaktadır.

 

İlgili Aramalar (Related Searches)

İlgili aramalar, “Daha fazla arama”, “Kullanıcılar şunları da aradı” gibi çeşitli şekillerde de SERP’e yansımaktadırlar. Kullanıcıların yaptıkları sorgulara benzer sorgular SERP’te en alt kısımda görüntülenmektedir.

Otel Paketi (Hotels Pack)

SERP’te bulunan otel paketi özelliği oteller, rezervasyon durumları ve fiyatları ile ilgili bilgiler içermektedir. Otel sorgusu yapıldığında konuma dayalı sonuçlar gösterse de belli bir bölge ile ilgili sorgu yapıldığında bulunan konum dışında da belirtilen bölgedeki otellerin konaklama durumlarıyla ilgili bilgi içerecektir.

İşler (Jobs)

Bu özellik, yapılan sorgu ile ilgili iş işlanlarının SERP’te görüntülenmesidir. Kulanıcının yaptığı iş alanıyla ilgili iş ilanları organik sonuçlarda görüntülenmektedir.

Uçuş Paketi ( Fligths Pack)

Google, bu özellik ile yapılan uçuş sorgusu ile ilgili online olarak sunulan uçuşları derleyerek SERP’te göstermektedir. Uçuşlar ile ilgili tarih ve yer filtrelemeleri de bu alandan yapılabilmektedir. Firmaların hem ücretli hem de organik uçuşları bu listede yer alabilir.

Tarifler (Recipes)

Yemek tarifleriyle ilgili yapılan sorgularda görüntülenen bu özellik ile tarifin adı,  pişirme süresi, incelemeler ve malzemeler gibi diğer özellikleri içermektedir.

 

 

Ücretli Sonuçlar

Organik Sonuçların aksine ücretli sonuçlar reklamverenler tarafından kullanıcıların yaptıkları sorgularda web sitelerinin görüntülemesi için ödeme yapılan sonuçlardır. Ücretli sonuçlar geçmişte sadece organik sonuçların hemen üzerinde ve sağ tarafta görüntülenen metin tabanlı ve küçük reklamlarla sınırlı olsa bile günümüzde ücretli sonuçlar çok çeşitli şekillerde olabilmektedir. Reklamverenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere onlarca reklam çeşiti günümüzde mevcuttur.

SERP’in üst kısmında bulunan ve Ücretli Sponsorlu Reklam ifadesi bulunan tüm sonuçlar ücretli sonuçlara dahildir. Reklamverenler ücretli sonuçları kullanarak potansiyel müşterilerini web sitesindeki veya konuyla ilgili sayfalarına gitmesini hedeflemektedirler.

Web sitelerinin ücretli arama sonuçlarında bulunabilmesi için sektörleri ile ilgili sorgularda potansiyel müşterilerinin karşısına çıkmak için ödeme yapmaları gerekmektedir. Bu noktada ödenecek olan ücret reklam verilecek anahtar kelimenin rekabetine, o sorguda listelenmek isteyen web sitelerinin sayısına göre değişiklik göstermektedir.

 

Google Ads Alt (Google Ads Bottom)

Kullanıcıların yaptıkları sorgular ile ilgili SERP’te sol sütunda organik sonuçların alt kısmında yer almaktadırlar. “Ücretli Sponsorlu Reklam” ifadesi ile belirtilmektelerdir.

 

 

Google Ads Üst (Google Ads Top)

Kullanıcıların yaptıkları sorgular ile ilgili SERP’te sol sütunda organik sonuçların üst kısmında yer almaktadırlar. “Ücretli Sponsorlu Reklam” ifadesi ile belirtilmektelerdir.

 

 

Alışveriş Sonuçları (Shopping Results)

Arama motoru bir kullanıcının satın alma niyetini tespit ederse sorguyu yapan kullanıcıya çeşitli e-ticaret sitelerinin ürünlerini carousel halinde arama sonuçlarına yansıtmaktadır. Bu yapı organik sonuçların üstünde yer almaktadır.

 

 

SERP SEO için neden Önemlidir?

SERP’in SEO için önemli olmasının sebebi bir web sitesinin SERP’te nerede yer alacağını belirleyen faktörlere göre indeklenmesidir.

SERP’teki kötü sıralama web sitesinin daha az görünür olmasına, daha az tıklama ve daha az trafik almasına sebep olacaktır.

SERP’in SEO için önemli olmasının en önemli nedeni SERP’te ilk sayfada olmak bir web sitesinin trafiğini arttırmanın kesin bir yolu olmasıdır. Web siteler için ilk sayfada yer almak zor olsa bile iyi bir SEO stratejisi kullanarak web siteleri bu seviyeye ulaştırılabilir ve site görünürlüğünü arttırabilir. Web sitesi daha fazla görüntülendiğinde de sitenize trafik çekmemeniz imkansız olacaktır.

SERP’in SEO için önemli olmasının diğer sebeplerinden birisi ise taramayı da geliştirmesidir. Arama motorlarında yayınlanan içerikleri kontrol etmek adına web sitelerini düzenli olarak ziyaret eden arama motoru botları bulunmaktadır. Özetle Google’da herhangi bir anahtar kelimeyi arattırdığınızda algoritmalarını kullanarak amacınızı anlar ve size yaptığınız sorguyla en alakalı sonuçları gösterir. Arama motoru botlarının taraması daha kolay ve kullanıcı deneyimine uygun web sitelerini SERP’te daha üst sıralara taşıması diğer web sitelerine göre daha yüksektir.

SERP’in vazgeçilmez olan bir diğer konusu da ; “Güvenirliliktir”… Yayınladığınız içerik ile ilgili olarak ilk sıralarda çıkmanız, o konuda ne kadar otoriter olduğunuzla orantılıdır. Yayınladığınız içeriğin doğruluğu Google’ın size ayrıcalık tanımasını sağlayacaktır, bu nedenle “ziyaretçiler” o konu ile ilgili sorgu yaptığında sizi gördükçe bilinçaltlarında, yayınladığınız içeriğe özetle size güveneceklerdir.

 

Son Söz

SERP’in temel özelliklerinden bahsettiğimiz bu yazımızı kendi iş/işletmeniz için bir “Yol Haritası” olarak benimseyebilir ve iş/işletmenizi daha iyi seviyelere getirebilir, arama motorlarının sonuçlarında ön sıralara çıkabilir ve iş/işletmenizi ön sıralarda gösterebilirsiniz.

Ayrıca bu algoritmalar kendi içeriğinizi iyileştireceğinden ziyaretçilerin web sitenizi kolay kullanılabilirlikten iyi bir UI deneyimine götürecek ve güvenilirlik seviyenizi, web sitenize ve markanıza yaptığınız yatırımla yükseltecektir.


Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp