Meta Description (Meta Açıklama) Nedir?

Web sitesi olan kişilerin ve içerik yazarlarının sıklıkla karşılaştığı terimler arasında “meta description” yer alır. Meta description, Google arama sonuçlarında karşımıza çıkan en önemli konulardan bir tanesidir. Doğru şekilde kullanılan bir meta description, web sitesinin yükselmesini ve kullanıcıların en alakalı sonuçları kolayca bulmasını sağlar. Ancak meta description kullanmanın birçok önemli detayı vardır. Bu detaylara dikkat edilerek oluşturulan içerikler pozitif sonuçları kısa sürede beraberinde getirir.

Meta description, web sitenizi ya da herhangi bir içerik hakkındaki bilgilendirmeyi kısa şekilde tanımlayan HTML elemanına verilen isimdir. Kullanıcı, bir konuda araştırma yaparken alt kısımda çıkan kısa tanım sayesinde en doğru sonuca ulaşır. Özellikle bilgilendirici içeriklerde sitenin alt kısmında çıkan özet, kullanıcının işini kolay hale getirir. Örneğin; İspanya hakkında araştırma yaparken alt kısımda “İspanya’nın resmi dili, İspanya bayrağı, İspanya hakkında bilgiler” şeklinde kısa bir özet bulunur. Eğer kullanıcı alt kısımda okuduğu bilgiler ilgisini çekerse siteye girer. Bu sayede özet kısımdaki bilgiler araştırmacıya kolaylık sağlar. Ayrıca, konuyla alakasız içeriklerle zaman kaybetmesi de engellenmiş olur.

Meta Description Nasıl Kullanılmalıdır?

Meta description kullanımının başarıya ulaşabilmesi için doğru şekilde tasarlanması son derece önemlidir. Arama motoru sonuçları meta doğru kullanıldığı takdirde potansiyel ziyaretçiler için ilgi çekici hale gelir. Meta description kullanımının bazı önemli noktaları vardır. Bunlardan ilki karakter sayısıdır. 160 karakterde anlatım yapmak gerekir. Aslında bu açıklamalar istenildiği kadar uzun tutulabilir ancak Google bunları 160 karaktere kadar kısalttığından ilk bakıldığında anlamlı bir cümle için uygun karakterde yazılması doğru olacaktır.

En önemli noktalardan bir tanesi de harekete geçiren açıklamalarda bulunmasıdır. Meta açıklaması yaparken ziyaretçiler hedef noktası olarak alınmalı, ziyaretçinin ilgisi çekilmeye çalışılmalıdır. Anlatım ne kadar açık ve anlaşılırsa ziyaretçi sayısında da o kadar olumlu sonuç oraya çıkar. Ayrıca, anahtar kelimelere yer verilmesi de meta kullanımında önemli noktalar arasında yer alır.

SEO Uyumlu Meta Description Kullanmanın İncelikleri Nelerdir?

Meta description çalışmalarının SEO ile uyumlu çerçevede olması gerekir. Genellikle bir konuda araştırma yapan kişiler arama motoru tarafından önerilen ilk sonuca tıklar. Fakat bu durum moralinizi bozmasın. Araştırma yapan kişiler sayfalarca konu hakkında bilgi edinmeye çalışır. Sizi, diğer sitelerden ayıran en önemli özellik doğru kullanılan meta description olacaktır.

Anahtar kelimelerin açıklamada geçirilmesi önerilir. Ancak çok fazla da anahtar kelime kullanılması arama motorları tarafından sitenizin spam olarak algılanmasına yol açar. Son olarak diğer sitelerle aynı konuyu yazıyor olsanız da, meta açıklamasında farklı bilgileri girmeniz gerekir. Sizin sitenizi diğerlerinden farklı kılan açıklamalar ziyaretçi sayısını arttıran faktörler arasında yer alır.

Meta açıklamaları oldukça önemlidir. Hem arama motoru botlarına hemde kullanıcalara bilgi verebilirsiniz. Ancak meta açıklamalar sıralamayı etkilemese bile tıklama oranını (TO) etkileyen bir unsurdur. Bu da sayfaların Google nezdinde olumlu yönde gelişmesini sağlar.


Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp